YODOK III live at TRIX

YODOK III live at TRIX (Antwerpen, Belgium) April 27th 2017, photos by Stephan Vercaemer.

‘Yodok III in Trix. Na een rustige en mooie opbouw brengt de band u op dat verschrikkelijke punt tussen angst en paniek waarop ge u bevindt als iemand zegt dat er slecht nieuws is, maar niet goed weet hoe het te vertellen. Als een speer schiet er een gevoel doorheen uw lijf, en per seconde komt ge dichter bij het besef wat dat nieuws kan zijn, maar waar ge eigenlijk erg hard van wil weglopen. Het moment vlak voor dat je in tranen uitbarst, en beseft dat er onomkeerbare zaken zijn gebeurd, daar zit Yodok III genadeloos hard op te hameren. Als een niet aflatende stoomtrein dreunt de muziek in op de geest, maar brengt u net niet op dat punt waarop je uit wanhoop ineenstuikt. In plaats daarvan komt er terug een rustpunt, maar het is er geen van troost. De rustige klanken brengen enkel een vorm van melancholie waarvan je weet dat je er nooit meer vanaf geraakt. Hoe hard of ver je ook loopt, met wie je je omringt en hoe gelukkig je ooit terug zult worden.

Een band die dat gevoel zo precies kan benaderen is voor mij een band die altijd in mijn hart zal blijven zitten. Zeker in deze periode van plastiek, quick wins en een algehele oppervlakkigheid. Muziek van Yodok III doet mij eraan herinneren dat de echtheid nog steeds aanwezig is, en dat we als mensen nog steeds in staat zijn om emotionele connecties te maken. Zij brengen het zonder woorden, ik gebruik er te veel. @yodok III, a force of nature!” David Elouvre.

“Er waait een nieuwe wind door de Trix in Antwerpen. Bert Moerman, de nieuwe programmator, wil af van het CC- imago en wil meer aandacht schenken aan de moeilijker muzieksoorten en de niches exploreren. Op 27 april werd er dan ook een eerste stap gezet met Consouling Night.

Om die opdracht in goede banen te leiden werd er een beroep gedaan op  Mike Keirsbilck en Nele Buys, de gezagsvoerders van de HMS Consouling, één van de slagkruisers die al jaren in de woelige waters van de muziekwereld haar sterren verdiend heeft. Hun extra heavy duty materiaal hebben ze nog achterwege gelaten maar aangemeerd in Antwerpen pakten ze eerst uit met  A-Sun Amissa , die als genietroepen de weg voorbereidden voor de zwaardere commandotroepen BARST en YODOK III.

En om zeker geen gevangenen te maken werd het internationale executieteam YODOK III erop uit gestuurd. In overleg met Bert Moerman werden de Noor Thomas Järmyr (ook Zu) en de Zweed Kristoffer Lo overgebracht om samen met de Antwerpse drone-goeroe Dirk Serries deze glorieuze avond af te sluiten. Met een salvo van lange geluidssculpturen bleef er geen spaander meer heel…” Gonzo Circus – Belgium

“For those who don’t know, Yodok III is the new wave of jazz collaboration between Kristoffer Lo, Tomas Järmyr and Dirk Serries. On their own, each of them makes excellent, progressive and experimental music but together they seem to shine like no other. At least, that is the impression I had last night. I know that collaborations make artists better, more versatile too, but this was simply out of this world.

The concert started like many of the Dirk Serries concerts I have seen in my life. Sluggish soundscapes and drones gently filled the room before the other two started interfering. The dynamic and often insane drums of Tomas turned the whole thing into free jazz while Kristoffer added a touch of gloominess. From then on, the music grew, gained momentum and intensity. Hell, quite often even Dirk Serries was headbanging. Yeah, headbanging, to jazz, because why not. This gig had more intensity that most of the metal gigs I have seen (and believe, that is a lot).” Merchants Of Air – Belgium

Advertisements